torstai 7. helmikuuta 2013

Nijntje-pupun synttärimekko

Jo kauan ennen oman pikku pupusen syntymää sydämessäni on ollut paikka myös toiselle puputytölle, nimittäin hollantilaiselle Nijntje-pupulle. Nyt kun olen päässyt applikaatioiden makuun, niin päätin yrittää, miten Nijntje taipuisi ompelukoneelle. Oma pupusemme täytti juuri kolme vuotta, ja mikäpä sen mukavampaa kuin juhlia yhdessä oman suosikin kanssa!

 


Kuvittajan ja kirjailijan Dick Brunan luoma Nijntje eli englanninkieliseltä nimeltään Miffy on seikkaillut hollantilaislasten kuvakirjoissa jo vuodesta 1955 lähtien. Pupuhahmo syntyi alunperin seikkailemaan Brunan omalle lapselleen kertomiin tarinoihin ja siitä on vuosikymmenten kuluessa tullut todella rakas ja suosittu paitsi kotimaassaan, myös muualla Euroopassa ja Japanissa. Miffy seikkailee nykyisin esimerkiksi leluissa, vauvanvaatteissa ja -tarvikkeissa, astioissa ja koriste-esineissä. Syystä tai toisesta Nijntje/Miffy ei ole lyönyt Suomessa oikein läpi. Miffy-tuotteisiin voi törmätä silloin tällöin esimerkiksi Kap Ahlin lastenosastolla, mutta täällä Miffy on "pupu vain", eikä tuotteille ole samanlaista kysyntää kuin muualla Euroopassa. Niinpä olen vuosien saatossa kiikuttanut Hollannista jos jonkinlaista tarpeellista ja vähemmän tarpeellista sekä itselleni, että pikkuiselleni. Juhlakostyymiin kuuluvat helmet, pinnit ja rannerengaskin  löytyivät valmiina.

Liivihame on surautettu kierrätyskankaasta. Kyytiä sai tällä kertaa kirpparilöytö: naisten vajaamittaiset samettihousut. Olkaimen soljetkin ovat noista samoista housuista. Milliäkään pitempään helmaan ei kangasta olisi riittänyt - tämänkin pituuden saavuttamisessa oli taiteilemista, kääntelimme ja vääntelimme kaavoja hyvän aikaa ompelupiirissä mutta niin vain mekko saatiin aikaan. Hauska kaava on opelta Orvokki Kaikkoselta. Vähän jännitti pilaanko koko vaivalla kasaan saadun kokonaisuuden, jos applikoin pupun mustalla langalla jotta huolitteluista tulisi enemmän piirroshahmon ääriviivoja muistuttavat. Lopputulos olisi ollut varmaan siistimpi valkoisen kanssa, mutta onpahan nyt pupulla enemmän ilmettä.

 


Tärkeä osa Nijntjen viehätystä on mielestäni pupun raikas perusväritys. Vaikutelma on aivan toinen kuin toisella samantyyppisellä hahmolla, Hello Kittyllä. Valkoinen puputyttö pukeutuu Brunan kirjoissa ja leluissa kirkkaaseen oranssiin, vihreään, keltaiseen ja siniseen. Piirroskuvat ovat selkeitä ja pienen taaperoikäisen lukijan tai leikkijän silmää miellyttäviä. Vaikka kuvat ovat yksinkertaisia, on niissä kuitenkin samalla jotain hyvin hellyyttävää ja puhuttelevaa. Hello Kittyn supersuosio on jonkin verran horjuttanut myös Miffyn asemaa. Kun 2000-luvun alkupuolella Miffyyn ensi kertaa tutustuin, ei vaaleanpunaisia tuotteita juuri näkynyt, mutta tänä päivänä esimerkiksi Miffy-vaatteissa on Hollannissakin enemmän pinkkiä kuin oranssia. Sääli sinänsä.


Kolibri kustannus julkaisi Nijntje-kirjojen sarjan Milla-nimellä 2000-luvun alussa. Millan hauskat suomennokset on riimitellyt Sanna Uimonen. Harmi vain suomenkielisiä kirjoja ei löydä enää muualta kuin kirjastosta. Ruotsinkielisiä Miffy-kirjoja sen sijaan löytyy hyvinkin kirjakaupoista.
Millan kiehtovaan maailmaan pääset sukeltamaan täältä, Dick Brunan virallisten sivujen kautta. Sivuilta löytyy paljon hauskaa puuhaa perheen pienimmille, ja houkutuksia äidin kukkarolle. 
Hollantiin matkustava fani löytää parhaat valikoimat Nijntje lasten vaatteita ja tarvikkeita Vroom & Dreesmann -tavarataloista.

Nijntjen 50-vuotis juhlavuotta vietettiin Hollannissa näyttävästi, ja vuodesta 2006 lähtien Utrechtissa onkin toiminut myös Dick Brunan elämäntyötä ja Nijntje-pupun seikkailuja esittelevä museo Dick Bruna Huis.

Kaavat: Orvokki Kaikkonen, Orkids
Koko: 98cm
Kankaat: Punainen sametti ja soljet kierrätetty naisten housuista, applikaatiossa uutta velouria ja puuvillakangasta

Posted by Picasa

6 kommenttia:

  1. Oi! Miffy pupu on niin liikkis! <3 Meillon pari sellaista pehmopupua ;)

    VastaaPoista
  2. Olen täällä ekaa kertaa vierailulla, ja olenpas iloinen että löysin blogisi! Mahtavia töitä, ja iloista "pulinaa"....! Juuri siitä on hyvät blogit tehty! Pääset ehdottomasti suosikkilistalleni, ja tulen toistekin! Ja tämä mekko on i-h-a-n-a!!!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kannstavista kommenteista! Tylsästi on vain koko blogi saanut ruostua ja ruohottua kevään ajan, kun on ollut pakko keskittyä oikeisiin töihin, mutta ehkä saan tämänkin taas viritettyä kesää kohti...

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi, jokainen kommentti ilahduttaa!