keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Tonttulan joulutunnelmia

 
Tapaniniltaan sopii tonttumainen päivitys Tyynelän Tonttulasta. Kokkolan lähellä Luodossa sijaitseva Tyynelän talonpoikainen pihapiiri kätkee sisäänsä taianomaisen tonttujen valtakunnan. Tonttulan valtiatar on Eija Porkola, joka valmistaa käsityönä kaikki esillä olevat tontut. Jokainen tonttu on oma persoonansa yksilöllisine piirteineen. Aiemmin antiikkikauppiaana toiminut Eija on myös entisöinyt ja kunnostanut 1700-luvulta peräisin olevan pihapiirin aittoineen ja riihineen viimeistä yksityiskohtaa myöten. 

Tyynelä on auki vieraille vain kaksi kuukautta vuodesta, heinä- ja joulukuun, muun ajan emäntä keskittyy tonttujen valmistamiseen. Vierailimme Tyynelässä aivan joulunpyhien kynnyksellä, jolloin näytteillä olleet pikkutontut oli myyty tältä joululta jo loppuun. Elämyksiä ja yllätyksiä riitti silti sekä pienille että isoille tontuille, joten suosittelen poikkeamaan. Meidän täytyy varmaan päästä näkemään myös tonttujen kesäpuuhat ja ehkä joku avulias ja ystävällinen haltijatonttukin lähtisi mukaan sillä kertaa...


Tyynelän tonttujen elämään ja samalla suomalaiseen tonttuperinteeseen tapoineen ja uskomuksineen voi tutustua myös Kirsti Mannisen kirjoittaman Tontun vuosi -kirjan välityksellä. Upea kuvakirja on valokuvattu Tyynelän pihapiirissä ja se on Maahengen julkaisema.
Posted by Picasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi, jokainen kommentti ilahduttaa!