tiistai 8. tammikuuta 2013

Nukkevauvan pakkaspukuJoulu toi uuden perheenjäsenen! Hihattomaan juhlapukuun sonnustautunut vaavi kaipasi lämmintä ylleen ja pakkaspyhien neulomuksena syntyi villahaalari pakkastaivaan sävyissä. Voisi myös sanoa, että väripaletti on kuin suoraan Baby Born -tehtaalta... Langoilla on tarina, sillä ne ovat viimeisiä kerän loppuja yli kymmenen vuoden takaa, jolloin aloittelin neulomisharjoitusta kutomalla vastasyntyneelle kummitytölleni. Enää en valitsisi näin haljua tekokuitua pienen ihmisen ensimmäiseen ja myös aika suuritöiseen neulesettiin, mutta kaikesta oppii. Baby Bornin muoviseen maailmaan lanka on ihan paikallaan.

Ohje neulehaalariinkin löytyi kymmenen vuoden takaisesta Novita-lehdestä. 2002-2003 oli julkaistu oikein sarja Baby Born -ohjeita. Huomasin samalla, että neuleohjeet ovat kehittyneet kymmenessä vuodessa edukseen, sillä näissä ohjeissa ei ollut piirroskaaviota senttimääräisine mittoineen, mikä olisi minunlaiselleni harrastelijalle aivan välttämätöntä.
Hupsista, vilahtiko hangella pupu, tutkii vauva.
Joulun alla blogit ovat vilisseet toinen toistaan suloisempia nukenvaatteita. Täytyy tunnustaa, että nukenvaatteissa on jotain kiehtovaa ja koukuttavaa - ehkä se on se paluu omaan lapsuuteen. Vertailun vuoksi kurkkasin vinkkejä myös Kotilieden joulunumerosta 1925. Paitsi kivoja ohjeita, löytyi lehdestä muutakin tuttua. Tämän päivän huolestuneet keskustelut esim. Bratz-nukkien ulkomuodosta tai leluista, jotka eivät anna sijaa lasten omalle mielikuvitukselle voi löytää jo Kotiliedestä, joka kantoi huolta siitä, miten tehdasvalmisteiset nuket "posliini- ja vahapäineen, kasvoilla korea, tyhmänviehättävä ilme" korvasivat käsintehdyt ja leikinkestävät nuket. 

"Kylpyammeessa pulikoi pienien emäntiensä seurana selluloidi- ja posliinienkeleitä ja lelukauppojen näyteikkunoissa prameili hieno, satoja maksava nukke-neiti liikkuvin jäsenin, oikeista hiuksista tehdyin kiharoin ja silmäripsin, sulkeutuvin silmin, vieläpä 'mamma' sanaa piipittäen. Kun se joskus uskaltausi mukaan lastenhuoneen elämäniloiseen temmellykseen, kadotti se kohta pitsinsä ja hepenensä, nenänsä ja somasti kaartuvat sormensa. Luotettavaa leikkitoveria ei siitä koskaan saanut", kirjoitti käsityönopettaja Evi-Maija Jarva. 
"Tottakai joulupukki pitää huolta myöskin siitä, että nukkepienokainen väsymyksen voittaessa saa nukahtaa omaan vuoteeseensa. Pumpulitäytteinen patja ja pielus päällisineen, sievät lakanat yksinkertaisine nimikirjaimineen ja iloisen värinen virkattu tai ommeltu peite ovat tavaroita, jotka saavat pikku kätöset pelkästä järjestely- ja toimintahalusta vapisemaan. Tuleviin tehtäviin nukke omistajaansa valmistaa." Kotilieden joulunumero 1925. 
"Hauskinta pikkuäidistä on pukea ja riisua nukkelastaan - - Nuken mekko on sievin, kodikkain ja käytännöllisin ommeltuna sini- tai punaruutuisesta pumpulikankaasta, koristeena joko pieni valkoinen virkkaus reunassa tai yksinkertainen ristipistoraita sopivasti ommeltuna. Valkoinen kevyt esiliina tällaisen mekon päällä on soma Sievä kirjava, mekkokankaasta ommeltu hilkka suojelee päätä särkymästä." Kotilieden joulunumero 1925.
Nukkeleikit valmistavat varmasti pikku leikkijää "tuleviin tehtäviin", kuten Jarva kirjoittaa, mutta onneksi lapset osaavat ottaa ilon irti leluista ja leikkiä aivan niin mielikuvituksellisia ja hassuja leikkejä kuin itse haluavat - jopa parjatuilla Bratzeilla.

Neulemalli: Novita 1/2003 
Materiaalit: Minni-tekokuitulankoja vuosien takaa (puikot 2,5) & 20cm vetoketju 
Posted by Picasa

1 kommentti:

Kiitos viestistäsi, jokainen kommentti ilahduttaa!