sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Mekot kukkii!

 
Jos ei ehdi ommella, niin ainahan voi tehdä suunnitelmia käsityölehtien kanssa! Viime aikoina mielessä on pyörinyt idea perinteisestä kevätjuhlamekosta poimutuksineen ja pikkukauluksineen. Aikani sopivia kaavoja ja uusia mekkokirjoja selattuani löysin nämä ihanuudet.
Näyttääkö tutulta? Mallit löytyvät Suuren Käsityökerhon kevätnumerosta 3/1977.

 
Jostain syystä olen nyt aivan hullaantunut näihin pikkukukallisiin kankaisiin, jotka ovat tuttuja omasta lapsuudesta. "Susanna", "Johanna" ja "Pauliina" sopisivat lähes sellaisinaan myös tänä päivänä toteutettaviksi. Itse asiassa hyvin samanhenkisiä malleja löytyykin tämänvuotisista mekkokirjoista.
1970-luvusta on moneksi: froteiden, perusvärien ja suurten kuvioiden rinnalla varsinkin käsityölehdissä kukkivat myös romanttisemmat kukat. Näissä malleissa on aimo ripaus isoäidin henkeä: malleihin on lainattu vuosisadan alun ja 1800-luvun mekkomuotia. Esimerkiksi essumekko oli vaatteena historiaa jo 1970-luvulla. Sinänsä kyse ei ole historiallisista vaatteista, vaan paremminkin menneisyyden esittämisestä 1970-luvun tyyliin. Rypytykset, röyhelöt ja rusetit tekevät nostalgian, samoin kuin romanttinen, pikkukukallinen kuosi, vaikkei se sellaisenaan olisi 1970-luvun isoäitien lapsuusaikaan kuulunutkaan.

Pauliina-essumekko on aivan suosikkini kirkkaine väreineen ja olkapääröyhelöineen.

Mekkomallit julkaistessaan Suuri Käsityökerho oli aivan ajan hermolla. Sekä kuoseista että mallien leikkauksesta tulee hakematta mieleen lapsuuteni suursuosikki Pieni talo preerialla -sarja (1974-1983), jonka esitykset olivat Suomen TV:ssä alkaneet syksyllä 1976. Laura Ingalsin mekoissa ne pikkukukat vasta kukkivatkin! Ja helmat hulmusivat villinä ja vapaana Lauran kirmatessa pitkin preeriaa.  


Toinen inspiraation lähde pikkukukalliseen nostalgiamekkojen maailmaan ovat australialaisen Sarah Kayn tyttöhahmot. Sarah Kay -kiiltokuvat, tarrat ja muu pikkutyttöjen ihana turhuus on jäänyt varmaan lähtemättömästi kaikkien 1980-luvun tyttöjen mieleen - oli sitten Sarah Kayn romanttisen maailman ystävä tai ei. 

Posted by Picasa

3 kommenttia:

  1. No nyt se selvisi, miksi olen niin ihastunut röyhelömekkoihin. Ne ovat siis tuttuja lapsuudesta... :) Pieni talo preerialla on aivan ihana sarja!!
    Ja Mekkotehdas on kovassa käytössä täälläkin...

    VastaaPoista
  2. Totta! Tämä varmaan on asia joka jakaa mielipiteitä, moni on saanut Pieni talo preerialla -osastoa lapsena tarpeekseen, mutta mun täytyy tunnustaa, että en voi näitä vastustaa... Mekkotehtaan Riine-mallia leikatessani huomasin, että se on itse asiassa hyvin lähellä tuota ylimmän kuvan Susanna -mekkoa. Mekkotehtaan mallien leikkaus on kuitenkin enemmän tätä päivää, mikä näkyy esim. empire-linjaisessa leikkauksessa, joka sitten kuitenkin tuntui paremmalta.

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi, jokainen kommentti ilahduttaa!