sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Silkin pehmeää vauvalle

 
Suvun pikkuinen sai kevätmyssyn. Pehmoinen neulemyssy on mukava sujauttaa kypärämyssyn päälle, ja vaikka se lämpöinen onkin, ei alpakka-silkkisekoitteesta neulottu myssy hiosta. Varsinkin kun myssyyn tuli keskiosan pitsineuleen ansiosta puolivahingossa myös hyvä tuuletus.
Debbie Bliss Andes-lankaa (65% baby alpakkaa, 35% silkkiä, Lankabaarista) on suorastaan ylellistä neuloa, vaikkakin lanka on kovin hahtuvaista. Andes on aika paksua neulottavaa ja 50 gramman vyyhdestä jäi pieni nyttynen yli myssyn neulomisen jälkeen. Väriksi oli tällä kertaa tarjolla niinkin yllätyksellinen ja herkullinen väri kuin beige, mutta on se beigekin välillä poikaa.
 

Malli: Oma
Lanka: Debbie Bliss Ande
Puikot: nro 3,5 resoreihin ja nro 4 myssyyn
Langan menekki: Alle 50g

Mitat tähän myssyyn olen ottanut vauvan trikoisista kypärämyssyistä. Yhdessä illassa syntyvän pikkumyssyn neulominen aloitetaan alareunasta, eli myssyn niskasta. Tähän noin 2 kk ikäiselle vauvalle passeliin myssyyn loin Andes-langalla, ohuemmilla nro 3,5 puikoilla 44s, joilla neuloin ensin noin 1-1,5cm joustinneuletta (1o 1n). Myssyn alareunan leveydeksi tulee siis noin 20cm.

Tämän jälkeen vaihdoin paksummat nro 4 puikot. Reunimmaisilla 14 silmukalla neulotaan sileää pintaneuletta, keskimmäisillä 16 silmukalla  pitsikuviota ja reunimmaisilla 14 silmukalla jälleen sileää neuletta.

Debbie Bliss Andes on niin kuohkeaa, että pitsineuleen yksityiskohdat hukkuvat langan pörröisiin hahtuviin. Yksinkertaisen, 4 kierroksella syntyvän pitsin malli näkyy paremmin alla olevista kuvista. Tähän sopisi oikeastaan mikä tahansa 16 silmukalla toimiva mallikerta.

Lisää jatkossa molempiin reunoihin 1 s joka toinen kierros, aina oikein neulottaessa. Olen tehnyt lisäyksen kierroksen alussa aina ensimmäisen silmukan jälkeen ja lopussa ennen kierroksen viimeistä silmukkaa, jolloin neuleen reunoista tulee huolitellummat. Keskimmäisillä 16 silmukalla neulotaan koko ajan pitsikuviota. Näin edetään, kunnes neuleen korkeus on noin 8-9cm, lisäyksiä oli tuossa vaiheessa tullut molempiin reunoihin 7 x 1s ja reunakaitaleiden silmäluku on siis 14+7=21s. 
Nyt neuleen kolme osaa jaetaan kukin omalle puikolleen. Keskimmäisillä 16 silmukalla jatketaan edelleen pitsineuletta, kunnes suoran kappaleen pituus on yhteensä 25cm ja se voidaan päätellä.


Reunakaitaleet neulotaan toistensa peilikuviksi. Kaitaleen molemmista reunoista kavennetaan jatkossa 1 s. joka toinen kierros. Olen tehnyt kavennukset, samoin kuin lisäyksetkin neulomalla yhteen kierroksen 2. ja 3. silmukka ja kierroksen lopussa taas 3. ja 2. viimeinen silmukka yhteen. Neuleen oikeanpuoleisessa reunassa olen tehnyt ylivetokavennuksen, vasemmassa reunassa neulonut silmukat yhteen. Näin jatketaan, kunnes kaitaleessa on jäljellä enää 9 silmukkaa. Kavennuksia on tällöin tullut 6 x 1s. molemmissa reunoissa ja kaitaleesta kavennettu siis yhteensä 12 s. Silmukat päätellään.

Yllä oleva kuva on otettu tässä vaiheessa. Kun kaikki kolme kaitaletta ovat valmiit, sivukaitaleet ommellaan tai virkataan kiinni keskikaitaleen sivuihin. Huomaa, että sivukaitale kiinnitetään keskikaitaleeseen kolmelta "sivulta", jolloin myssystä tulee hyvin pyöreä ja se laskeutuu aika syvälle vauvan otsalle. Ainoastaan yksi sivukappaleen reuna jää vapaaksi, se tulee vauvan poskea vasten. 

Lopuksi myssy viimeistellään poimimalla poskien ja otsan ympäriltä, eli niitä reunustavien sivukaitaleiden ja pitsikaitaleen reunoista silmukat ohuemmille puikoille ja neulomalla jälleen 1 o 1n joustinneuletta saman verran (1-1,5cm), kuin myssyn niskapuolellakin on. Niskan ja kasvojen joustinneuleiden yhdistymiskohtaan virkataan nyöri tai kiinnitetään ommellen nauha myssyn solmiamista varten.

Posted by Picasa

1 kommentti:

  1. Voi kutoa yhtenä kappaleena, kokeilin. Sivuosien silmukat odottaa päättämättöminä pyöröpuikolla,kun kuvio-osaa kudotaan. Viimeinen kuviosilmukka ja viereinen odottava silmukka kudotaan yhteen. Aina kuvion lopussa. Kun odottavat silmukat loppuu kerätään puikon päässä silmukka kerrallaan myös kavennuskohdasta.

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi, jokainen kommentti ilahduttaa!